top of page

Foundation Flits: Nieuwsbrief van de Foundation Academy of Amsterdam

"De studenten hebben ons bij Foundation Academy of Amsterdam gemotiveerd om de werkelijke betekenis van menselijkheid te bevatten...ze hebben ons de mogelijkheid gegeven om te mogen dienen, en dat is een eer!" -- Samuel Lee

Het academische jaar loop binnenkort ten einde. In het afgelopen jaar zijn er veel mooie dingen gebeurd op de Foundation Academy of Amsterdam. Met dank aan onze vrijwillige docenten en medewerkers konden we kennis en vaardigheden overdragen aan studenten die anders geen toegang hadden gehad tot academisch/hoger onderwijs. De School of Theology heeft zich verder ontwikkeld door niet alleen onderwijs te bieden aan migrantenstudenten in Nederland, maar ook aan studenten in Afrika en het Midden-Oosten. Migranten en inwoners in het zuidelijke deel van de wereld snakken naar betaalbare toegang tot theologieonderwijs, terwijl velen in het Westen minder geïnteresseerd zijn in theologie en religieuze opleidingen. In het afgelopen academische jaar hebben we samen met de Theologie Universiteit van Kampen voor diverse vakken en conferenties. We hebben samengewerkt met de Faculteit Religie en Theologie van de Vrij Universiteit in Amsterdam, onder andere door Bridging Gaps studenten deel te laten nemen aan sommige van onze vakken. Enkele studenten van de Foundation Academy zijn verder gaan studeren aan de Vrije Universiteit Centrum voor Theologie van Migratie, een initiatief van Samen Kerk in Nederland en de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit.


Studenten van de School of Integrated Human Rights werden geïnspireerd om te leren over mensenrechten en hiervoor op te komen en ze te integreren in hun dagelijkse leven. In september zal er een diploma-uitreiking gehouden worden voor deze studenten van over de hele wereld. Studenten van de School of Global Studies werden uitgedaagd door de vlakken Slavery Studies, Transatlantic and Modern Slavery, gegeven door drs. Kathleen Ferrier. Dit werd gevolgd door een internationale zoomconferentie en boekpresentatie over mensenhandel met Sylvia Yu en Matthew Friedman, Bekroonde onderzoeksjournalisten en experts op het gebeid van moderne slavernij en mensenhandel. Dr. Bas van Os gaf het vak economie en dr. Bjorn Lous het vak internationale economie met de nadruk op ongelijkheid. De Foundation Academy heeft een museumbezoek georganiseerd voor de studenten, gevolgd door reflectie en gesprekken over diverse onderwerpen zoals racisme, ongelijkheid en migratieverhalen van onze studenten.


Dr. Betty T. Sari, onze onderzoekster bij de School of Theology, voort een vergelijkend onderzoek uit naar hoe Chinese vrouwen de Bijbelse tekst in Markus 7:24-30 interpreteren. Zij heeft meerdere artikelen gepubliceerd in diverse tijdschriften, waaronder in de European Journal of Science and Theology: “Good Character Deserves Respect and Must Be the Hero: How Chinese Women in Indonesia interpret Syrophoenician Women and Jesus in Mark 7:24-30”. Binnenkort volgt er op onze website meer informatie over dit project. Hadje Sadje, een van onze docenten, heeft een nieuw boek uitgebracht, getiteld: Theology at the Border: Community Peacemaker Teams and the Refugee Crisi in Europe (Pandora Press 2022). Ook Laura Dijkhuizen et al. Hebben een publicatie uitgebracht: Valuable: Discovering the Biblical Message through the Eyes of African Women (Foundation Press, 2022). Tevens is mijn laatse boek, Japanese Women and Christianity: The Contributions of Japanese Women to the Church and Society (Foundation Press, 2022), precies op 8 mei jongstleden gelanceerd, Internationale Vrouwendag.


Zonder de hulp van onze individuele sponsoren en organisaties die ons steunen, zouden we onze doelen niet kunnen halen. Recent heeft de Triodos Foundation als sponsor gevoegd bij Haella Foundation, de Waalse Kerk, ASKV-Refugee Support, CEC Amsterdam (Cultureel Educatief Centrum) en anderen. Wij zijn blij dat we twee grote schermen hebben gekregen voor het geven van online lessen via zoom. Dankzij de vrijgevigheid van particuliere sponsoren hebben onze studenten met een laag inkomen een tweedehands laptop kunnen geven en gebruikte mobiele telefoon. Respectvol vraag ik al onze vrienden om onze inspanningen te ondersteunen.


De onrechtvaardige oorlog in Oekraïne en de stijgende brandstof-en energiekosten hebben geleid tot een toename van onze kosten, met name de energierekening van het gebouw. Daarom doe ik een dringend verzoek aan onze vrienden om ons te ondersteunen, voor zover ze dat nog niet doen, en ik vraag ik in alle bescheidenheid onze huidige sponsoren om dit te blijven doen. Ik waardeer jullie vertrouwen in de Foundation Academy van Amsterdam en in ons werk.

Het meest van alles wil ik onze studenten bedanken die zo veel moed en doorzettingsvermogen hebben getoond in hun streven naar kennis en onderwijs. Jullie levens zijn zo moeilijk geweest en de weg naar self-empowerment zo indringend, maar jullie hebben nooit opgegeven. Jullie hebben ons de mogelijkheid gegeven om jullie te dienen en dat is een eer. Jullie hebben ons bij de Foundation Academy gemotiveerd om de werkelijke betekenis van menselijkheid te bevatten.

Ik hoop dat jullie geïnspireerd worden door de interviews met drs. Kathleen Ferrier en haar rol bij Foundation Academy of Amsterdam, de studente Nusiba Ablalla uit Soedan en alumni Rev. Hillary Warre- Okposo uit Nigeria.

Ik wens jullie een mooie zomer toe.


Dr. Samuel Lee,

Oprichter en Rector Foundation Academy of Amsterdam



NIEUWS

Integrated Human Rights eindejaar presentaties

Op 7 Juni 2022 hebben de studenten van de opleiding Integrated Human Rights (Mensenrechten) hun laatste opdracht van dit jaar gepresenteerd. Ze namen een persoonlijk voorwerp mee met een verhaal gerelateerd aan hun mensenrechten en hun ervaring met migratie. Het was een mooie en inspirerende avond voor iedereen. Ondanks hun problemen bleven ze toegewijd en hebben ze hard gewerkt om deze opleiding af te ronden en op 10 September 2022 ontvangen ze hun diploma. We zijn trots op ze!




Modern Slavernij – Online Boek Evenement

Op 29 Maart 2022 presenteerde en organiseerde de School of Global Studies een internationale zoomconferentie en boekpresentatie over mensenhandel met Slyvia Yu Friedman en Matthew S. Friedman, bekroonde onderzoeksjournalisten en experts op het gebeid van moderne slavernij en mensenhandel, met als special gast drs. Kathleen Ferrier.


School of Theology Open les – 15 Juni 2022

Er was een succesvolle open les bij de Theologie Opleiding. Tien personen zich aangemeld en we zien ernaar uit om hun te ontvangen als nieuwe studenten voor onze Diploma en Certificaat opleidingen in het nieuwe academische jaar 2022-2023! AANMELDING VOOR DE SCHOOL OF THEOLOGY, DE SCHOOL OF GLOBAL STUDIES

SCHOOL OF INTEGRATED HUMAN RIGHTS IS NOG MOGELIJK! Informatie en aanmelding; stuur een email naar office@foundation.eu.com



INTERVIEWS


Interview met Drs. Kathleen Ferrier

Interview door: Jiska Fokkert

Ik vind de Foundation Academy echt een fantastische plek. Als ik zie wat daar gebeurt, wie daar komen en wie zich betrokken voelen. Het is echt iets waar Nederland en zeker Amsterdam heel trots op mag zijn! Ik heb veel respect en waardering voor het werk van alle betrokkenen bij de Foundation Academy...

--Drs. Kathleen Ferrier voorzitter van de Nederlandse UNESCO Commissie


Drs. Kathleen Ferrier is een nieuwe docent aan Foundation Academy of Amsterdam. Van september 2021 tot en met februari 2022 heeft ze het vak “Slavernij” gegeven bij de opleiding “Global Studies”. Kathleen Ferrier is geboren in Suriname en heeft in Chili, Brazilië, Nederlands en Hong Kong gewoond. Ze was tien jaar lang Tweede Kamerlid voor het CDA en is momenteel voorzitter van de Nederlandse UNESCO Commissie.

Hoe ben je in contact gekomen met de FAA?

Jaren geleden hoorde ik voor het eerst de naam Samuel Lee en in de loop der jaren heb ik hem meerdere keren ontmoet. In 2018 werd ik uitgenodigd voor een duo-interview met Samuel Lee vanuit het wetenschappelijk instituut van de Christen Unie. Ik ben toen voor het eerst in de Foundation Academy geweest. Ik vond het meteen een prachtige plek en ik vertelde mijn echtgenoot Tjeerd de Boer over de Academy. Hij is toen in contact gekomen met dr. Samuel Lee en is docent geworden bij Foundation Academy. Vervolgens kwam naar voren dat iemand zocht om een vak slavery te geven aan de studenten van School of Global studies. En toen zei mijn man: “Volgens mij dat is net iets voor Kathleen”. En zo is het gekomen.


Wat houdt het vak ‘Slavernij’ in?

Dit vak beslaat de hele geschiedenis van de slavernij. Eerst hebben we een overzicht van het ontstaan van slavernij besproken, dat er altijd slavernij is geweest en vervolgens de verschillende fasen en perioden van slavernij tot en met het heden, de moderne slavernij in al haar vreselijke vormen. Ik heb in de lessen de focus gelegd op de rol van Nederland in de slavernij in de West, maar ook in de Oost. Daarnaast heb ik in de colleges veel aandacht besteed aan kinderhuwelijken, ‘comfort wormen’ of troostmeisjes en verkrachting als oorlogsinstrument zoals we dat op de dag van vandaag zien. Dit zijn ook allemaal vormen van slavernij. En we hebben het over modern slavernij gehad. Ook in Nederland is veel slavernij. Er zijn nog nooit zoveel slaven geweest als nu. Dus het is echt en heel belangrijk vak.

En wat ik zelf heel mooi vindt, is dat we de colleges hebben kunnen afsluiten met een hele mooie presentatie van twee belangrijke boeken over moderne slavernij: ‘Where were you?’ van Matthew Friedman en ‘A long road to justice’ van Sylvia Yu Friedman.


Hoe was de interactie tijdens de lessen?

Ik vond het fantastisch. Ik heb de studenten bijvoorbeeld gevraagd om een presentatie te geven over een onderwerp naar keuze. Die waren echt heel indrukwekkend. Ik heb enorm genoten van alle gesprekken die we tijdens de lessen konden voeren en van de openheid waarmee men sprak. Ik ben echt onder de indruk. Het mooie is dat iedereen tijdens de colleges zijn of haar ervaringen deelt en je daar mooie gespreken over kunt krijgen. Iedere student heeft zijn of haar eigen vormen van herkenning, heeft op een eigen manier te maken met de gevolgen van de slavernij of met hoe dit doorwerkt in de samenleving en tot uiting komt in racisme en discriminatie. Dus het is ontzettend interessant om die lessen te geven.



Tot Slot

Ik heb deze colleges met veel plezier gegeven. Ik vind de Foundation Academy echt een fantastische plek. Als ik zie wat daar gebeurt, wie daar komen en wie zich betrokken voelen. Het is echt iets waar Nederland en zeker Amsterdam heel trots op mag zijn! Ik heb veel respect en waardering voor het werk van alle betrokkenen bij de Foundation Academy. Het mooie is dat iedereen haar of zijn rol speelt en dat samen een geheel vormt voor de goede zaak. Dat maakt het in deze tijden van individualisme en polarisering tot een bijzondere plek. Ik heb het eervol gevonden om deze colleges te mogen geven en een steentje bij te dragen aan dit fantastische werk.


Interview met Nusiba Abdalla, Studente (Global Studies)

--Interview door: Jiska Fokkert


Nusiba is een studente aan de Foundation Academy of Amsterdam. Ze heeft eerst een jaar Human Rights gestudeerd en afgerond met een Diploma. Een paar maanden geleden is ze begonnen aan de 3-jarige opleiding Global Studies die leidt tot een Academic Diploma. Global studies is gerelateerd aan sociologie, antropologie, globalisatie en economie.
Foundation Academy was een redder voor mij. Ik was destijds ongedocumenteerd en heel pessimistisch over alles. Foundation Academy heeft mij geholpen. Ze boden mij gratis onderwijs aan. Ik voelde me geen vluchteling meer; nu kon ik mensen vertellen dat ik student ben...

Hoe hoorde je over het bestaan van de Foundation Academy of Amsterdam?

Vier jaar geleden kwam ik van Sudan, waar ik ben opgegroeid, naar Nederland. Ik heb landbouwwetenschappen gestudeerd en me gespecialiseerd in agrarische uitbreiding en plattenlandsontwikkeling. Ik heb vijf jaar gewerkt in dit veld. Naar Nederland komen was moeilijk. Ik wilde studeren, maar omdat ik ongedocumenteerd was, staat de Nederlandse overheid niet toe dat je aanmeldt bij een universiteit. Ik ben naar ASKV gegaan, een organisatie die ongedocumenteerde vluchtelingen helpt die in Nederland wonen. Ik vertelde hun dat ik graag wilde studeren. Zij vertelden mij dat er opleidingen zijn bij de Foundation Academy of Amsterdam en vroegen of ik daarin geïnteresseerd was. Ik meldde me aan, werd geaccepteerd en begon te studeren. Toen ik hoorde dat de Foundation Academy een opleiding Human Rights and Gender Inequality aanbiedt, dacht ik bij mezelf: “Dit is zo anders dan mijn opleiding in Sudan. Ik heb helemaal geen kennis op dit gebied”. Hierdoor twijfelde ik, maar tegelijkertijd wilde ik graag kennis vergaren. Ik wilde mijn tijd goed gebruiken in plaats van de hele dag niets te doen. Dus ik had zoiets van: “Gewoon doen meid. Dit is nieuwe kennis”. Het heeft mijn perspectief totaal veranderend, mijn beeld van de wereld. Ik heb besloten om door te gaan met Human Rights en Global Studies omdat ik mezelf gevonden heb in dit onderwerp. Het maakt nu deel uit van mijn leven, als vrouw en als vluchteling in deze lelijke wereld.


Wat zijn je plannen en dromen voor de toekomst?

Voordat ik naar Nederland kwam, had ik geen ervaring me het leven van een vluchteling. Ik had er nooit over nagedacht hoe moeilijk het leven is voor iemand die weg moet uit zijn land en een leven moet opbouwen in een nieuw land. Toen ik in Sudan woonde en werkte, veranderde het leven moest ik vluchten en bescherming zoeken in een ander land. Ik heb persoonlijk ervaren hoe moeilijk het is om je land te verlaten en helemaal alleen in een nieuwe omgeving te komen. Zonder familie, zonder netwerk en zonder kennis van de taal. In het begin hielp niemand mij. Ik werd overgeplaatst naar een afgezonderd asielzoekerscentrum in het zuiden van Nederland, midden in het boos. Ik had geen toegang tot de samenleving. Nu heb ik mijn vergunning om in Nederland te mogen blijven en ik wil mijn masters en doctoraal doen op hetzelfde gebeid, omdat vluchteling zijn en in AZC’s wonen moeilijk is. Ik moet iets studeren waarmee ik mensen kan helpen aanpassen aan de nieuwe samenleving. Ik hou van onderwijs. Ik geloof dat kennis krachtig is. Hoe hoger je bent opgeleid, des te krachtiger zul je zijn. En hoe meer hulp je kunt bieden in deze wereld en positieve verandering je kunt brengen in de samenleving.


Wat is je dierbaarste herinnering aan de Foundation Academy?

Ik vond het vak sociologie erg leuk. Sociologie bestudeert de samenleving het leert je om kritisch te kijken naar deze samenleving. Als socioloog probeer je een omgeving te creëren waar iedereen deel van kan uitmaken, ongeacht je overtuigingen. Waar je niet hoeft te voldoen aan bepaalde regels en normen.


Wat betekent de Foundation Academy voor jou?

De Foundation Academy was een redder voor mij. Ik was destijds ongedocumenteerd en heel pessimistisch over alles. Foundation Academy heeft mij geholpen. Ze boden mij gratis onderwijs aan. Ik voelde me geen vluchteling meer; nu kon ik mensen vertellen dat ik student ben. Het is fantastisch dat de Foundation Academy onderwijs aanbiedt aan vluchtelingen. Als ongedocumenteerde vluchteling heb je geen toegang tot onderwijs. Foundation Academy heeft dit gezien en is in dit gat gesprongen, daarom zijn ze redders voor mij. Ze bieden mogelijkheden om te leren en om je kennis te vergroten.


Interview met Rev. Hillary Warre- Okposo (Alumni)

--Interview door: Jiska Fokkert


Hillary Warre-Okposo is een alumnus van de Foundation Academy of Amsterdam. Hij Heeft Human Rights gestudeerd in 2018-2019 en daarna Global Studies. Hij werkt al 13 jaar als pastor en is momenteel werkzaam bij The Glory House International Christian Church in Zaandam.

Nigeria

Ik ben opgegroeid in Lagos, Nigeria. Ik wilde rechten studeren, maar omdat ik geen connecties had in het juridische veld was het moeilijk om toegang te krijgen tot de rechtenfaculteit. Daarom heb ik eerst een tweejarige opleiding sociologie gedaan met de hoop dat ik later rechten zou kunnen studeren. Tijdens mijn studie was Nigeria onder militair bewind en het was moeilijk voor studenten. Er waren staatsgrepen, veel stakingen, opstanden en studentenprotesten. De scholen waren vaak dicht, soms voor lange periodes.


Foundation Academy of Amsterdam

Op een conferentie in Den Haag ontmoette ik een Nigeriaanse pastor die Dr. Samuel Lee kende. De pastor vertelde mij over de Human Rights opleiding en ik was daarin geïnteresseerd. Ik wist niet zo veel van Human Rights, maar als migrant ontmoet je veel mensen die problemen hebben en weet je niet goed hoe je kunt helpen, afgezien van voor ze bidden en ze pastorale begeleiding geven. Nadat ik Dr. Lee had ontmoet, dacht ik: ‘laat ik deze opleiding volgen en kennis opdoen over de rechten van de mens en over wat op mijzelf van toepassing is”. Ondertussen wilde ik ook graag een theologieopleiding volgen. Maar ik kon het niet betalen, sommige programma’s waren te lang, soms geloofden de docenten zelf niet eens in Christus of er werd gevraagd om een masterdiploma, wat ik op dat moment niet had. Dr. Lee vertelde mij dat de Foundation Academy, de Advanced Academic Diploma een alternatief kan zijn op een masterdiploma. Dit is een tweejarig opleiding die ik en een jaar kon doen en versneld programma. Ik moest elke week verschillende artikelen/boeken lezen en een samenvatting inleveren, terwijl ik ook de lessen volgde. Ik moest dus hard werken, want er waren veel opdrachten. Vaak dacht ik: ‘Oh jee, waar ben ik aan begonnen? Op dat moment werkte ik full time in de kerk en ik had ook mijn gezin. Maar Dr. Lee moedigde mij elke keer aan. Hij, en Ir. Rien van de Toorn, de decaan van de School of Global Studies, waren beschikbaar voor mij wanneer ik hen nodig had.


Ervaring bij de Foundation Academy

Het was leuk om aan de Foundation Academy te studeren; met name het ontmoeten van studenten met andere nationaliteiten. Bij Human Rights opleiding kon ik de pijn voelen van sommige studenten die nog immigratieproblemen hadden. Omdat ik al door deze moeilijkste fases heen was gegaan, kon ik met ze meevoelen. Als studenten spraken over hun moeilijkheden maakte dat mij nederig en heel dankbaar voor hoe ver ik was gekomen. En dat ik inmiddels Nederlands kon spreken en ook een beetje schrijven. Dit maakte mij nog dankbaarder naar God voor alle mensen die Hij op mijn pad had gestuurd. Ik wilde die hoop doorgeven aan de andere studenten en vaak zei ik tegen hen: ‘Ik weet niet hoe het zal gebeuren, maar ik geloof”.

Ik genoot het meest van de discussies tijdens de lessen. Iedereen vergeet dan zijn haar zorgen of status en is gewoon zichtzelf. Ze komen in hun element en je ziet de passie en de verschillende standpunten vanuit ieders perspectief. Heel interessant, deze gesprekken!


Na de Foundation Academy

Toen ik mijn Advance Academic Diploma in Global Studies had gehaald, kwam ik in aanmerking voord de postacademische opleiding in voor migrantenpastors op de Vrije Universiteit van Amsterdam. Door Gods genade kreeg ik sponsoring en ik kon daar beginnen direct nadat ik was afgestudeerd bij de Foundation Academy. Dit was een eenjarige postacademische opleiding, met colleges op de vrijdagen. Vanzelfsprekend moesten we veel werk verzetten” onderzoek doen, discussies voeren, thuis studeren en dit alles tijdens de Covid-19 pandemie. Het was een hele interessante, multiculturele groep.


De Foundation Academy is een extensie van mijn leven en van Gods goedheid. Ik heb nog steeds contact met oud klasgenoten. Zo nu en dan bel ik ze of we whatsappen om te zien hoe het met iedereen gaat en op de hoogte te blijven van doorbraken of ontwikkelingen in hun leven.



AGENDA


• De colleges van de School of Theology starten

op 14 September 2022.

• De colleges van de School of Global Studie starten op 13 September 2022

• De colleges van de School of Integrated Human Rights starten op 20 september.

• 31 Oktober online conferentie over de voorouders en Christelijke theologie, bij FAA Center for Non-Western theologies.

• November (date unknown) een avond college met Dr. Jan-Jorrit Hasselaar over "the Religious Thoughts of Rabbi Jonathan Sacks and Sustainable Developments"


Aanmeldingen voor een van de bovenstaande programma's zijn mogelijk via office@foundation.eu.com


STEUN DE FOUNDATION ACADEMY OF AMSTERDAM! Hoe?


1. Sponsor onze studenten

Met 25 euro per maand kun je ons helpen één student op te leiden!

2. Promoot de Foundation Academy of Amsterdam

Promoot de FAA onder je vrienden en zoek sponsors.

3. Word docent-vrijwilliger

We nodigen wetenschappers uit om als vrijwilliger colleges te geven op het gebied van theologie, interculturele studies, interreligieuze dialoog (islam, boeddhisme, hindoeïsme), mensenrechten, wereldgeschiedenis, politieke wetenschappen of op een ander relevant gebied. Een masterdiploma of hoger is vereist.


4. Sponsor onze faciliteiten

Hoewel onze faciliteiten bescheiden zijn en de kosten redelijk, moeten we welde huur van het gebouw betalen. We hopen dat gulle mensen of organisaties een deel van de kosten voor onze faciliteiten willen dragen. FAA heeft de ANBI-status, fiscaal nuttig in Nederland.

Foundation Academy of Amsterdam

Rekeningnr. ING-bank: 5780947,

IBAN NL96INGB0005780947

BIC/SWIFT-code: INGBNL2A












bottom of page